top of page

Chinchilla

Informatii generale
Specii de chinchilla

 

Chinchila face parte din familia rozatoarelor. Ea este originara din tari cum ar fi Argentina, Bolivia,Chile.Este un animal acoperit cu blana traind libera pe vârfurile muntilor pâna la înaltimii de aproape de 3000 m. Chinchila s-a adaptat bine la diferente mari de temperatura, zi - noapte, umiditate mica, ceea ce face ca sa reziste o mare perioada de timp fara apa. Fiind rozatoare ea se hraneste cu ierburi, seminte, radacini, tulpini, frunze ale unor arbusti.

Chinchila poate fi confundata cu veverita, deoarece are coada lunga, membrele din fata scurte prevazute cu 5 degete, iar cele din spate lungi prevazute cu 4 degete. Membrele sunt folosite atât pentru deplasare cât si pentru apucarea hranei.

Chinchilele au greutati variabile în functie de vârsta si de . Astfel masculii sunt mai usori decât femelele ei având greutati între 250 - 500 grame. De asemenea atât temperatura corpului cât si activitatea cardiaca si respiratorie depind de vârsta animalului.

 

Cresterea si ingrijirea

Exista trei specii de chinchila:

chinchila lanigerchinchila brevicaudatachinchila rex

Prima dintre ele ( chinchila laniger ) este cea mai des folosita în crescatorii. Seamana cu veverita, are o greutate medie de 400 g si o lungime a corpului de 28 - 30 cm. Urechile sunt lungi, acoperite de par, are botul ascutit si capul mic. Lungimea parului este de 2,5 cm. Coada este lunga si are par mai gros si mai lung. Culoarea este gri-deschis si alb-murdar pe abdomen. Culoarea gri este data de alternanta culorilor pe traiectul firelor de par.Chinchila brevicaudata este mai mare decât chinchila laniger lungimea fiind de 32 cm sau putin mai mare. Are coada si urechile mai mici. Blana este alb-galbuie pe abdomen si gri-albastrui pe spate, rezultând din îmbinarea mai multor zone de culoare ce se gasesc în lungul firelor de pargri-albastrui la baza gri-galbui la mijlocalbastrui închis la vârfChinchila rex este cea mai mare având lungimea corpului de 38 cm si se aseamana cu chinchila brevicaudata.

Reproducere chinchilla

Hranirea chinchillelor pentru reproducere trebuie efectuata cu mare grija avand in vedere combinarea adecvata si cat mai variata a nutreturilor (lucerna, ovaz, grau, porumb, floarea soarelui, soia) care sa le asigure tot necesarul de proteine, minerale si vitamine ce sunt in stransa legatura cu sanatatea animalelor si calitatea blanitei de chinchilla.

 

Trebuie sa mentionam ca nutretul combinat sub forma de pelete pentru chinchilla contine in foarte mare masura proteine, vitamine si minerale dar asta nu inseamna ca nu se poate suplimenta hrana cu vitamine lichide administrate in apa sau suplimente de cereale amestecate cu peletele.

 

Neadministrarea de vitamine suplimentare in apa, cat si a cerealelor combinate  vor duce cu siguranta la rezultate foarte proaste la fatari, probleme cu blanita (ciuperci) si scaderea imunitatii chinchillelor.

Chinchilla, fiind rozatoare, are nevoie de fan si bucati de lemn de esenta tare in permanenta in cusca pentru tocirea dintilor care cresc pe toata durata vietii.

 

Este de preferat lucerna datorita valorilor nutritive, continutului de fibre si vitamine esentiale animalelor crescute in ferma.

 

Cerealele combinate se suplimenteaza ori seara ori dimineata in proportie de 50% din cantitatea de pelete care se administreaza.

 

Se recomanda lunar folosirea dezinfectantului pentru furtunele sistemului de adapare in ferma. Recomandam evitarea administrarii de alimente suculente deoarece pot produce diaree sau afectiuni digestive ce pot duce la imbolnavire grava sau chiar deces.

 

De preferat, seara se administreaza si lucerna paioasa.

Administrarea vitaminelor in apa se face lunar pe o perioada de 5-7 zile.

Baia de nisip este un comportament natural al oricarei Chinchille si nici un individ nu ar trebui privat de acesta. Nu este doar un capriciu ci si o necesitate. Blana este comoara de pret a acestei specii de rozatoare si trebuie ingrijita adecvat. Imbaierea periodica ajuta animalul sa se mentina sanatos atat fizic cat si psihic.

Chinchilele se pot reproduce dupa varsta de 7-9 luni.

Prima monta are loc la varsta de 8-10 luni pentru femele si peste 12 luni pentru masculi.

Nu se recomanda imperecherea mai devreme, existand riscul nasterii puilor cu diverse anomalii.

 

O chinchilla se poate reproduce pana la varsta de 15 ani.

In momentul in care femela este in calduri si are loc monta, chinchila elimina niste dopuri de ceara care se intaresc in contact cu aerul, dupa monta ea creste in greutate cu 15 grame pe saptamana.

 

Perioada de gestatie la chinchila este de 111 zile, femela poate naste 1-5 pui, de maxim 3 ori intr-un an. In general la prima fatare chinchilla are un pui, apoi media devine 2-3 pui pe nastere. In situatiile in care se nasc 4-5 pui, este recomandat mutarea puilor la alte femele cu mai putini pui (mame doica) pentru a fi siguri ca vor trai.

Daca o femela are 5 pui iar o alta are 2 pui, atunci putem muta 1-2 pui.

 

Foarte important este ca diferenta nasterilor intre cele doua femele sa nu fie mai mare de 1 saptamana.

Puii se nasc cu dinti, cu blana si cu ochi.

 

Situatii mai delicate in monta sunt intalnite la imperecherile black-velvet, beige si white. Imperecherea pentru black-velvet, beige si white se face doar intre culori diferite (mascul black-velvet, beige si white cu femela standard) sau (femela standard cu mascul black-velvet, beige si white).

Diferentierea intre mascul si femela este facuta in imaginile urmatoare:

bottom of page